Tips om je kokhalzen te onderdrukken

Laaste update: 28 Aug, 2024

De een maakt het misschien vaker mee dan de ander, maar we hebben het allemaal wel een meegemaakt. Ja, we hebben het over kokhalzen. Het wordt ook vaak geassocieerd met misselijkheid en het gevoel dat je bijna over je nek gaat. Zeker als zorg personeel maak je situaties mee die misschien wel tot kokhalzen kunnen lijden. Sommige mensen hebben het al als ze iets vies eten. Dus speciaal voor iedereen die wel eens in de situatie komt dat je moet kokhalzen hebben wij tips opgesteld om dit te kunnen onderdrukken.

Tips om je kokhalzen te onderdrukken

Maar eerst, waar komt het vandaan?

Eigenlijk is kokhalzen een manier om je te beschermen. Het zorgt er namelijk voor dat je niet gaat stikken. Zoals hierboven al vermeld hebben sommige mensen er al last van bij het eten van iets wat voor hen als vies beschouwd wordt. Het is dan handig om dit soort voedsel te vermijden. Daarnaast kan kokhalzen ook psychologische oorzaken hebben. Wanneer het bijvoorbeeld door een angst is is het belangrijk om in deze situaties je ademhaling leren onder controle te houden. Hier zijn verschillende oefeningen voor en voor iedereen werkt weer wat anders, daarom is het van belang uit te zoeken welke het beste voor jou werkt.

Onze 11 tips om kokhalzen te onderdrukken

Hier zijn verschillende oefeningen voor en voor iedereen werkt weer wat anders, daarom is het van belang uit te zoeken welke het beste voor jou werkt.

1. Adem door je mond

De simpelste manier om te voorkomen dat je kokhalst door een onaangename geur is door door je mond te ademen. Dit kan je helpen de geur minder intens te maken. Probeer lang en rustig in te ademen door je mond en uit te ademen door je neus. Dit zorgt ervoor dat de lucht die je inademt, minder door je neusholte gaat en je geurbeleving vermindert.

2. Gebruik menthol of pepermunt

Menthol en pepermunt kunnen zeer effectief zijn om je zintuigen af te leiden van onaangename geuren. Een beetje mentholcrème onder je neus smeren, of een pepermuntje of kauwgom in je mond steken kan wonderen doen. Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje bij je hebt voor het geval je het nodig hebt.

3. Focus op je ademhaling

Concentreer je op je ademhaling als je merkt dat je begint te kokhalzen. Een techniek die goed werkt is de “4-7-8 ademhaling”: adem 4 seconden in door je neus, houd je adem 7 seconden vast, en adem 8 seconden uit door je mond. Deze techniek kan je helpen te ontspannen en je kokhalzen te onderdrukken.

4. Afleiden van je zintuigen

Het afleiden van je zintuigen kan helpen om de kokhalsreflex te verminderen. Dit kan je doen door iets in je hand te knijpen of met je tenen te wiebelen in je schoenen. Dit kan net genoeg afleiding zijn voor je brein om te stoppen met de kokhalsreflex.

5. Probeer drukpunten

Sommige mensen vinden verlichting door het stimuleren van drukpunten. Het meest effectieve drukpunt om je kokhalzen te onderdrukken bevindt zich aan de binnenkant van je pols, ongeveer drie vingers onder de basis van je handpalm. Masseer dit punt zachtjes met twee vingers om je reflexen te kalmeren.

6. Neem een slokje water

Een slokje water kan helpen om de drang om te kokhalzen te verminderen, vooral als de trigger afkomstig is van een smaak of textuur. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt in geval van nood.

7. Visualiseer een rustgevende situatie

Gebruik je geest om je ergens anders te plaatsen. Denk aan een kalme, serene plek zoals een rustig strand of een bloeiende tuin. Door je aandacht te richten op een positieve, ontspannende gedachte, kun je de negatieve fysieke reactie die je voelt verminderen.

8. Gebruik afleidende geuren

Een druppel etherische olie zoals lavendel of eucalyptus op een zakdoek kan helpen om onaangename geuren te maskeren en je zintuigen te kalmeren. Houd de zakdoek discreet bij je en snuif zachtjes aan de olie als dat nodig is.

9. Blijf bewegen

Als de situatie het toelaat, blijf dan in beweging. Lichte lichaamsbeweging kan helpen om spanning te verlichten en de kokhalsreflex te verminderen. Denk aan iets kleins zoals het wiebelen van je voeten of het stretchen van je armen.

10. Maak gebruik van je tongpositite

Een eenvoudige truc is om je tong tegen je gehemelte te drukken. Dit kan helpen de kokhalsspieren te ontspannen en de reflex te voorkomen. Dit werkt vooral goed in combinatie met gecontroleerde ademhalingstechnieken.

11. Erken je gevoelens

Soms helpt het om even te erkennen wat je voelt. Vertel jezelf dat het oké is om af en toe deze reflex te hebben. Dit kan je helpen te ontspannen en minder snel in de paniekmodus te gaan, waardoor het gemakkelijker wordt om de situatie te beheersen.

Zoek professionele hulp bij je huisarts

Als kokhalzen vaak voorkomt bij jou door misselijkheid is het misschien verstandig te kijken waar deze misselijkheid vandaan komt. En samen met je huisarts te kijken om een anti-misselijkheidsmiddel te gebruiken. 

Maakt de gedachte aan flexibel werken in de zorg jou totaat niet misselijk of angstig?

Kom als detacheerder of oproep-/ uitzendkracht bij ons werken en profiteer direct van:

Flexibiliteit in uren en werk

Hoger salaris dan vast dienstverband

Welkomstbonus van €3000,- *

Leaseauto met tankpas (ook privé te gebruiken)

Gratis bijscholing en cursussen

* Bekijk de voorwaarden voor onze welkomstbonus.