Als je denkt dat medicatiefouten alleen gemaakt kunnen worden binnen de vier muren van het ziekenhuis, dan heb je het mis. Patiënten, net als verpleegkundigen en artsen, kunnen medicijnfouten maken. Deze kunnen uiteindelijk resulteren in een hele reeks van mogelijke bijwerkingen. Het maakt niets uit of deze medicijnen voor langere- of kortere tijd gebruikt worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs patiënten met chronisch medicijn gebruik nog regelmatig onvoldoende weten over hun medicijn en maken de volgende 6 medicatiefouten.

01: Afhankelijk zijn van het internet

Onderzoek doen naar een medicijn en zijn effecten + bijwerkingen is goed voor patiënten omdat ze daardoor bewuster omgaan met hun gezondheid. Alhoewel, niet alles wat op het internet staat is waar. In tegendeel, op internet staan ook heel veel dingen over medicijnen en bijwerkingen die niet waar zijn. Om dit probleem aan te pakken, moet je de patiënten aanmoedigen om alle vragen direct aan jou of aan zijn/haar arts te stellen in plaats van alle antwoorden online op te zoeken. Als verpleegkundige is het ook goed om tijd in te plannen voor vragen van de patiënten.  Meestal zijn patiënten te verlegen of te bang om vragen te stellen omdat ze angst hebben om daardoor langer in het ziekenhuis te moeten blijven.

02: Pillen fijnmalen

Tabletten fijnmalen tot poeder, komt veel voor bij patiënten die moeite hebben met tabletten slikken. Ze openen capsules of breken tabletten en malen alles fijn en mixen het vervolgens in een drankje of met een maaltijd. Hoewel het op deze manier makkelijker is om medicijnen te nemen, geeft het medicijn veel negatieve effecten af. Het voorkomt dat het geneesmiddel naar behoren werkt. ‘’Crushing’’ kan ook van invloed zijn op het lichaam. Voordat een patiënt ontslagen wordt uit het ziekenhuis, is het raadzaam om alvast te kijken of een patiënt makkelijk tabletten en pillen kan slikken. Als je vindt dat de patiënt problemen ondervindt, kunt je kijken en eventueel vragen of de arts het recept kan veranderen.

~

03: Het bewaren van tabletten

Medicatiekasten zijn handig om te hebben, omdat ze helpen om medicijnen op een goede plaats te bewaren. Het nadeel van deze kasten is echter dat ze worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid. Vooral als ze zich in de badkamer bevinden. Deze factoren hebben invloed op de houdbaarheid en stabiliteit van het medicijn. Ook  moet je de patiënten ook ontmoedigen om hun medicijnen op de slaan in keukenkasten, vooral als deze zich bevinden boven een kachel of onder een gootsteen.  In plaats van deze plekken, dienen geneesmiddelen worden bewaard op kamertemperatuur.  Medicijnen moeten buiten het bereik van kinderen bewaard worden. Nachtkastjes en kasten met sloten zijn de beste plaatsen om medicijnen in op te slaan.

04: Het mixen met specifiek eten/drinken

Het nemen van antibiotica met melk is een slecht idee. Calcium kan de absorptie voorkomen. Het drinken van alcohol tijdens medicatie wordt ook sterk afgeraden. Wat de patiënten eten of drinken tijdens het nemen van de medicijnen is net zo belangrijk als de medicijnen zelf.
Elke verkeerde combinatie van een medicijn met eten of drinken, kunnen de medicijnen vrijwel nutteloos maken. In ernstige gevallen kunnen sommige voedingsmiddelen en dranken fatale bijwerkingen veroorzaken zoals interne bloedingen en zelfs lever- /nierfalen. Het is raadzaam om de patiënten vooraf een lijst van voedsel/dranken mee te geven. Op deze lijst kunnen ze dan kijken welke ze wel en niet mogen combineren met het desbetreffende medicijn.

05: De Bijsluiter niet lezen

Geef toe, jij hebt ook weleens het lezen van de bijsluiter overgeslagen. Niet alle mensen hebben het geduld om deze lange bijsluiter te lezen. Afgezien van het feit dat ze tijdrovend zijn, kan de informatie die bijsluiters bevatten ook verwarrend zijn. Vooral mensen die niet bekend zijn met de technische en medische termen. Dit maakt dat patiënten het belangrijkste deel, het lezen van de bijsluiter, overslaan.

+

06: medicijnen halen bij verschillende apothekers

Het halen van je medicijnen bij verschillende apothekers is op zich niet zo slecht, maar het maakt de controle van je medicijnen een stuk moeilijker. Je kunt het beste de patiënt adviseren om zijn/haar medicijnen te halen bij één apotheek. Als dat niet lukt moet je de patiënt aanmoedigen om zijn arts op de hoogte te houden over eventuele medicijnen die hij neemt.

Medicatie fouten, of ze nou gepleegd zijn door een zorgverlener of door de patiënt, ze zijn allebei even gevaarlijk. Als verpleegkundige gaan onze verantwoordelijkheden en plichten eigenlijk verder dan alleen het verblijf van onze patiënten in het ziekenhuis. Hoewel het moeilijk is om ze voortdurend te controleren, kunnen we doormiddel van het geven van tips en de juiste informatie, voorkomen dat onze patiënten medicatiefouten plegen, zelfs nadat ze zijn ontslagen.

Meer informatie over de zorg vind je hier: